Korsvattnet runt

Årets långa fjällvandring skulle vi lägga runt sjön Korsvattnet i Oldfjällen, Offerdal. Korsvattnet är en ganska stor uppdämd fjällsjö helt på kalfjället. Om man går längs strandkanten är det kanske 30 km runt.

Vi hade ingen brådska på morgonen utan åkte hemifrån så vi var framme i  Långsådalen vid 12 tiden. Det finns en bilväg hela vägen fram till sjön men den är bommad med dubbla bommar så vi fick allt gå från parkeringen i Långsådalen. Vägen därifrån till sjön är ca 8 km men när vi nådde vägens högsta punkt efter ca 5 km vek vi av och gick norrut mot Himmelsraften. I dom här fjällen är det inte så många vandrare som rör sig så det finns inga leder att följa.

Malena spanar ut över Svaalejaevrie
Malena spanar ut över Svaalejaevrie

När klockan började närma sig 16:30 så började vi bli lite hungrig så vi tittade lite efter en tältplats som skulle funka. Efter ett tag så hade vi hittat ett ställe nära en liten namnlös sjö, strax 3 km söder om Himelsraftens topp.

Tältplats första natten
Tältplats första natten

Till middag den här dagen blev det Älgskavsgryta med potatismos och messmörssås riktigt gott var det. Efter maten gjorde vi en kort kvällspromenad för att titta hur det såg ut i närområdet. Men det blev en rätt tidig kväll.

Första dagen gick vi nästan 13 km varav 5 km på väg.

Dag 2

Vi sov längre än vad vi hade trott vi skulle göra den här morgonen och när vi öppnade tältet förstog vi varför. Det var riktigt tjock dimma utanför som hade gjort att solens varma strålar inte kunde lysa på tältduken, vilket gjorde att det inte blev så hett där inne. Det var iof rätt skönt att kunna sova ut.

Det blev en dimmig morgon
Dimmig morgon

Det kändes dock som att dimman var på väg att släppa och att det förmodligen skulle vara klart och fint om nån timme. Vi tänkte ju gå upp på Himmelsraften idag och med den där dimman kändes det ju rätt onödigt att ta sig upp dit. Men efter frukost vid 9.30 tiden så var dimman helt borta och en hel blå himmel visade sig istället.

Dimman på väg bort
Dimman på väg bort
Korsvattnet
Dimman försvann och vi fick fin utsikt över Korsvattnet

När dimman nu var borta började vi knata mot toppen, dock valde vi kanske en dum väg, vi fick onödigt mycket upp och ner ett tag innan vi gick lite längre österut. Då blev det mer bara uppför.

på väg upp på Himmelsraften
på väg upp på Himmelsraften

Vi tog oss upp på toppen, tittade lite på utsikten och fotade lite. Sen gick vi ner en liten bit och satt oss i lä och plockade fram kartan för att se vilka sjöar och fjäll vi såg. Efter ett tag på toppen var det dags att gå ner mot tältet igen, vi hade ju planerat att gå vidare en bit oxå. Finns mer bilder från toppen om du går in på toppturer i menyn.

.

Tältet var snart ihop packat och vi tog på oss ryggsäckarna för att vandra mot nordost. mot den nordligaste viken på sjön. Vi försökte hålla en bra höjd och försökte följa höjdkurvorna istället för att gå rakt fram. Det blev nog lite längre men vi slapp mycket blöta partier och snår. Tillslut var vi dock tvungen att gå ner till Korsvattnets nivå ändå då vi behövde komma över bäcken. Här trodde vi att vi skulle behöva vada, men det var inte så mycket vatten så vi kom över utan att behöva ta av oss kängorna. Med hjälp av Malenas stavar kunde vi ta oss över genom att kliva på stenarna under vattnet.

.

Nu var vi nere på nivå med sjön men vi ville inte tälta vid Korsvattnet utan hade sett ut en annan mindre sjö som ligger ganska nära, för att ta sig dit var det dock ganska mycket uppför nu vilket gjorde oss rejält trötta. Tillslut var vi alla fall framme vid den där sjön och skulle då bara hitta en tältplats, vilket inte var helt lätt här. Det var bitvis ganska blött och väldigt knöligt. Vi tog av oss ryggsäckarna och gick några hundra meter för att se om vi kunde hitta nånstans vi kunde slå upp tältet. Tillslut hittade vi ett ställe, det var väl inte klockrent men tältet fick alla fall plats och det var torrt. Dagen hade varit ganska slitig. Totalt hade vi bara gått 13 km och en topptur. Inte jätte långt men vi var båda väldigt trötta då vi slagit upp tältet. Så idag fick det bli lättlagad mat. Torkad köttfärssås och makaroner sedan beslutade vi att vi skulle stanna kvar här en dag till och göra en topptur imorgon. Vi somnade ovaggade båda två.

Tältplats dag natt 2 och 3
Tältplats dag natt 2 och 3

Dag 3

Vi vaknade rätt tidigt av att det blev varmt, väldigt varmt i tältet det var bara att ta sig ut och få lite frisk luft. Under frukosten så funderade vi vilken väg vi skulle ta upp på fjället Stoere Tjovre. Vi valde att runda sjön på den  högra sidan och gå rakt upp och runda Tjovrevaellie. Där var det dock brantare än vi hade föreställt oss och det var en jobbig tur innan vi var uppe. Men det var nog ett bra val. Det var väldigt fint där med utsikt mot bla Riesemejaevrie. Vi höll kanten på Tjovrevaellie och gick rakt mot toppen.

På väg uppåt. Tältet står till vänster på andra sidan sjön
Riesemejaevrie
Riesemejaevrie
Det var en del snöfält att passera
Det var en del snöfält att passera
Där även ett par hundra renar höll till
Där även ett par hundra renar höll till
Utsikt norrut
Utsikt Norrut
Mot Korsvattnet
Mot Korsvattnet

Det här var en ganska tråkig topp. Ganska stor och platt längst upp dessutom hade toppröset rasat. Efter lite fotograferande så gick vi rätt snabbt enr då det blåste rätt ordentligt där uppe. Nu gick vi dock ner på andra sidan av Tjovrevaellie och fick runda sjön där vi hade tältet från andra hållet.

Dag 4

Idag var det dags att lämna den här sjön och gå vidare mot slagsviken, den östra delen av Korsvattnet. Vi började dagen med att ta lite höjd. En höjd som vi sedan försökte hålla så gott det gick genom att följa höjdkurvorna. Vi ville även idag undvika snår och blöta partier.

Korsvattnet ligger spegelblankt
Korsvattnet ligger spegelblankt

Här fick vi på ganska nära håll se en stor fågel dyka mot marken för att sedan vända och flyga nästa rakt uppåt igen. Efter att ha kollat lite fågelböcker hemma så tror vi att det var en fjällvråk. Jätte häftigt var det allafall.

Tillslut var vi även idag tvungen att ta oss neråt för att ta oss över Riesemebåårhke. Här trodde vi oxå på vadning men med stavar gick det bra att ta sig över genom att gå på stenarna. Dock var det väldigt nära att jag ramlat då jag klev på en ganska stor sten som var lös och rullade iväg. Jag höll dock balansen och kunde ta mig över torrskodd.

Här ser man varför sjön heter Korsvattnet
Här ser man varför sjön heter Korsvattnet

Efter passagen över jokken så bar det av uppåt igenVi gick på och plötligt såg vi på GPSen att vi hade mindre än 1 km till toppen av Tjakksgaejsie. Vi hade ju inte tänkt göra nån fler topptur men när vi ändå var så nära så kändes det kul att även komma upp på denna. Så vi lagade lite lunch och gick några hundra meter till. Sedan lämnade vi ryggsäckarna och gick mot toppen.

Utsikt mot Slagsviken
Utsikt mot Slagsviken

På den här toppen var det ett riktigt rejält stenröse som nog tagit en stund att bygga upp. Det var både högt och riktigt stabilt.

Utsikt mot Fisklössjöarna
Utsikt mot Fisklössjöarna
Stabilt stenröse
Stabilt stenröse

Efter en titt på utsikten s gick vi rakt ner mot Korsvattnet för att se om det fanns nån bra tältplats där. Det gjorde det, vi hittade en jättebra plats nära en liten sandstrand. Så vi passade på att bada innan middagen. Det var dock fruktansvärt kallt, men ändå skönt att vätta av sig efter de varma dagarna som varit.

Tältplats
Tältplats

Till middag idag blev det tomat risotto med rökt korv och permesanost. Ännu en god rätt som vi kommer att ha med fler gånger. På kvällen poppade vi sedan popcorn.

Gott med popcorn på fjället
Gott med popcorn på fjället

Dag 5

Vilken morgon vi fick idag. Hela Korsvattnet låg helt spegelblankt. Häftigt att en sån stor sjö helt på kalfjället kan vara helt spegelblank.

Korsvattnet helt Spegelblank
Korsvattnet helt Spegelblank

dagens vandring började med hundra höjdmeter uppför. Vi tänkte runda Dåerietjahke och gå söder om det fjället. Även idag höll vi höjd så vi gick alldeles nedanför Dåerietjahkes branta sydvägg. Där var det ca 1-1,5 m gräsmatta och väldigt lätt att gå. Utanför de där 1,5 metrarna så blev det brant och stenigt och ormbunkar. Enda nackdelen var väl att det blev otroligt varmt mot bergväggen.

Här rundar vi Dåerietjahke
Här rundar vi Dåerietjahke
Vilopaus
Vilopaus

Vi fortsatte upp på passet mellan Dåeriestjahke och Dåeriesvaere och lagade lunch vid en liten sjö där. Sedan fortsatte vi ner på andra sidan passet och gick mot sjön Voenjevearie där vi tänkte sova sista natten. Vi hittade en bra tältplats där det syndes att andra hade tältat tidigare.

Tältplats sista kvällen
Tältplats sista kvällen

När vi slagit upp tältet var vi även tvungen att slå upp tarpen, utan att klaga så blir det jobbigt med solen i så många dagar. Vi hade ändå knappt haft ett moln på 5 dagar och då blir det ju för varmt inne i tältet oxå. Men under tarpen var det riktigt skönt att ligga i skuggan.

Dag 6

Sista dagen hade vi bara ca 2 km att gå innan vi var vid dammen och grusvägen, sedan 8 km till bilen. Men även denna dag fick vi en helt vindstilla morgon där fjällen speglar sig i vattnet.

Spegelblankt
Spegelblankt

Vid dammen ska det enligt alla kartor finnas ett rastskydd. Men det verkar dock vara låst vilket vi tycker var konstigt då det både var skyltat dit samt fanns med på kartan vid parkeringen. Det här blev allafall en riktigt skön fjälltur där vi hade extremt tur med vädret. Till dom här fjällen kommer vi återkoma

2 thoughts on “Korsvattnet runt

  1. Otroligt inspirerande att läsa och se alla bilder! Har själv funderat på att göra nästan exakt samma rundtur men det har inte blivit av ännu. Skidade upp till Tjovrevaelli i vintras och övernattade där, och planerar att göra en helgtur till Himmelsraften snart. Älskar dessa fjäll där man får vara själv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *